De Maastoren

Monument in wording

De Maastoren

Met maar liefst 165 meter is De Maastoren het hoogste kantoorgebouw van de Benelux. In 2009 verrijkte OVG Real Estate de skyline van Rotterdam met deze imposante kantoortoren die op een slimme en duurzame manier gebruik maakt van de rivier waarnaar het is vernoemd.

Toonbeeld van integratie

“De Maastoren is een monument in wording en zijn tijd ver vooruit”, aldus de jury van de FGH Vastgoedprijs. Het gebouw is beloond met deze prestigieuze prijs, want het gebouw is veel meer dan alleen hoog. “Voor ons is het een toonbeeld van optimale integratie in een stedelijke omgeving. Zo kleurt het iconische ontwerp mee met de horizon en staat het gebouw met haar voeten in de Maas, de rivierader van de stad”.

“De Maastoren was al bij oplevering zijn tijd vooruit. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven”

Jury FGH Vastgoedprijs

Bouwen met water

De rivier speelt zelfs een actieve rol in het gebouw: door middel van uiteenlopende technieken en vernuftig gebruik van de bodem en het langsstromende rivierwater wordt gezorgd voor de volledige verwarming en koeling van de toren. Daardoor is de CO2-uitstoot van De Maastoren voor hoogbouw van dit kaliber ongekend laag. Een Nederlands icoonproject voor ‘bouwen met water’, en zonder meer een sterk statement.

165m abseilen

Hoogtepunt

Het ontwerp van de Maastoren kenmerkt zich door twee hoge schijven, waarvan één langs de Laan op Zuid staat en de andere loodrecht op de Wilhelminapier. Met 44 verdiepingen bereikt deze skyscraper een hoogte van 165 meter. Hiermee heeft de Maastoren de titel gekregen van het ‘hoogste kantoorpand van Nederland’.

Het bereiken van deze ongekende hoogte ging niet onopgemerkt. In mei 2009 schreven Wethouder Karakus (Gemeente Rotterdam) en Algemeen directeur Coen van Oostrom (OVG Projectontwikkeling) geschiedenis door te abseilen vanaf dit gloednieuwe kantoorpand.

Abseilen groot

De Maastoren

Locatie

Wilhelminakade 1, Rotterdam

Opleverdatum

3 december 2009

Functie

kantoorpand voor meerdere huurders

Architect

Dam & Partners Architecten i.s.m. Odile Decq Benoit Cornette

Omvang

44.809 m2

Gebruikers

AKD, Deloitte

Energielabel

Energielabel A+

Belegger

SEB