Humboldthafeneins

Grensverleggend

Humboldthafeneins

Perfect passend in complex stuk stad

Nieuwe landmark
in Berlijn

Berlijn heeft er sinds juni 2015 een landmark bij: HumboldtHafenEins. Dit kantoorgebouw is het eerste grootschalige project in Duitsland van het Duitse OVG Bischoff, onderdeel van OVG Real Estate.

Het bijzondere gebouw ligt midden in de stad, nabij de historische grond waar ooit de Berlijnse Muur stond. Inmiddels heeft het gebied internationale allure en zijn er onder meer Duitslands belangrijkste overheidsgebouwen gevestigd. HumboldtHafenEins heeft een opmerkelijk ontwerp dat enerzijds opvalt en anderzijds al gelijk na oplevering heel logisch in zijn omgeving past.

Locatie

Kapelle-Ufer, Berlijn

Partners

KSP Jürgen Engel Architekten

Omvang

30.000 m²

Huurders

PriceWaterhouseCoopers, Sanofi Pasteur MSD

Opleverdatum

12 juni 2015

Website

www.humboldthafeneins.de

De groenste van Berlijn

Duurzame en hoogwaardige werkomgeving

HumboldtHafenEins heeft een opmerkelijk ontwerp dat enerzijds opvalt en anderzijds al gelijk na oplevering heel logisch in zijn omgeving past.

Historische locatie

Bijzonder stukje Berlijn

HumboldtHafenEins bevindt zich in het brandpunt van de recente wereldgeschiedenis. Het gebouw staat op historische grond, ook al doet de moderne omgeving van vandaag de dag daar niet gelijk aan denken.

Afgesloten door de Muur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetelde in deze omgeving de bevelhebbers van Nazi-Duitsland. In de oorlogsjaren werd het gebied zwaar getroffen door bombardementen van de geallieerden. Na de oorlog, toen Berlijn werd opgedeeld in een viertal zones, hoorde dit deel van de stad bij Oost-Berlijn. Vanaf 1961 werd het radicaal afgesloten van de rest van de stad door de bouw van de Muur.

humbolt-post ww2-berlin
Verlaten, maar niet vergeten

De val van de Muur in 1989 was het startpunt om van Oost- en West-Duitsland weer één geheel te maken – inclusief Berlijn. Aanvankelijk vormde het stuk grond aan de Spree een vergeten plek in de stad. Maar de directe omgeving werd het symbool van het nieuwe hoofdstuk van Duitslands geschiedenis: de federale overheid ging er zetelen en het nabijgelegen Potsdamer Platz werd omgetoverd tot een mondain stuk stad. En daarmee kwam ook de huidige locatie van HumboldtHafenEins in het vizier.

humbolt-citymap
Internationale allure

Inmiddels bevindt de locatie van HumboldtHafenEins zich in het kloppende hart van Berlijn: om de hoek ligt Europa’s grootste en meest moderne treinstation, Hauptbahnhof. Alle denkbare verbindingen, van lokaal tot internationaal, liggen voor de deur van HumboldtHafenEins – net als Duitslands belangrijkste instellingen en gebouwen. Kortom, een plek met internationale allure.

humbolt-city-center
Ontwerp

Verrijking
voor de stad

Met HumboldtHafenEins is er aan het centrum van Berlijn een gebouw toegevoegd dat enerzijds opvalt en anderzijds naadloos aansluit op de bestaande omgeving.

humbolt-maquette

Complexe situatie

Berlijn heeft een strikt stedenbouwkundig beleid waar nieuwbouw binnen moet passen. Onderdeel van de procedure vormt een competitie waarbij verschillende partijen hun ontwerpen aan een jury moeten voorleggen. Zeven architecten deden mee, waaronder KSP Jürgen Engel Architekten – de uiteindelijke winnaar. De jury koos in 2011 voor het ontwerp omdat het perfect past in de complexe stedenbouwkundige situatie. Bovendien zijn de eisen vanuit de lokale overheid op een slimme manier geïnterpreteerd en zelfs in een nieuwe richting geduwd, aldus de jury. Op 5 september 2013 werd de eerste steen gelegd en nog geen twee jaar later neemt PwC het als hoofdhuurder in gebruik.

Ontwerp in beeld

Multifunctionele publiekstrekker

KSP Jürgen Engel Architekten wist met het ontwerp van HumboldtHafenEins een gebouw te ontwerpen dat aan de wensen van verschillende gebruikers tegemoetkomt.

Stedenbouw

Voor de bouw beoordeelde een jury of het ontwerp goed binnen de stedenbouwkundige richtlijnen past.

Meandervorm

Het ontwerp van het multifunctionele gebouw bestaat uit een zogenaamde meandervorm, welke op natuurlijke wijze plaats maakt voor een drietal binnenplaatsen.

Open structuur

Het complex bestaat uit zeven verdiepingen en drie binnentuinen. Deze open structuur maakt dat de kantoorruimtes licht zijn en uitzicht hebben.

Binnentuinen

Een van de drie binnentuinen leidt naar het water en verbindt de Alexanderufer aan de Uferpromenade. Hier zijn cafés en restaurants gevestigd, die voor iedereen toegankelijk zijn.
Trias ecologica

Groenste gebouw
van Berlijn

HumboldtHafenEins is het duurzaamste gebouw van Berlijn. Met de zogenaamde ‘trias ecologica’ als basis werden alle details van het project tegen het licht gehouden om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken: materialen, technologie en energieverbruik.


Slim gebruik materialen

De constructie is zodanig dat er een minimum aan materialen gebruikt kon worden. De gekozen materialen zijn bovendien geselecteerd op hun lange levensduur en minimale CO2-emissie. Zo zijn bijvoorbeeld de lijm en coating vrijwel onschadelijk voor het milieu.

Intelligente technologieën

HumboldtHafenEins draait op intelligente technologie. De lampen reageren automatisch op de hoeveelheid daglicht en de temperatuurregeling van individuele werkplekken kan door elke werknemer zelf worden bediend.

Duurzame energie

HumboldthafenEins is uitgerust met volledig duurzame energievoorzieningen: het heeft een warmtekrachtcentrale op biogas, een ventilatiesysteem dat warmte (en dus energie) terugwint en een warmte-koudeopslag in de grond.

Visie

Perfect passend in
levendig stadsdeel

Vanwege de unieke locatie moest het project HumboldtHafenEins ontwikkeld worden binnen een groot aantal randvoorwaarden. De lokale overheid waarborgt de uitstraling en uniciteit van de omgeving door te eisen dat ieder project aan een aantal stedenbouwkundige richtlijnen voldoet. Binnen deze kaders is OVG Real Estate samen met de architecten van KSP Jürgen Engel Architekten tot een creatief plan gekomen dat verrast en tegelijkertijd eer doet aan de bijzondere locatie waar het project is gerealiseerd.

“OVG zet met het HumboldtHafenEins project een nieuwe standaard op het gebied van duurzame ontwikkeling”

Michael Müller, Berlijnse senator stedelijke ontwikkeling

HumboldtHafenEins is enerzijds uniek in zijn ontwerp en is tegelijkertijd een natuurlijk onderdeel van de skyline aan de zogenaamde Spreebogen, de bochten van rivier de Spree.

Ook de gedeeltelijk publieke functie van het gebouw maakt dat het perfect past in Mitte; een stadsdeel dat eveneens een groot aantal functies herbergt, van werken tot recreëren, van landsbestuur tot cultuur. Het gebouw vormt voor voorbijgangers geen obstakel dat ze moeten omzeilen; het is een onderdeel dat organisch aansluit bij het stedelijke landschap waarin ze zich bewegen.

Een nieuw deel van Berlijn is in opkomst: Europacity. Naast het centraal station, centraal gelegen, dichtbij politieke en culturele instellingen, voor wonen en werken, compleet met diensten en voorzieningen. Een nieuwe kijk op de 'Berlijn-mix' met aantrekkelijke architectuur, appartementen met uitzicht op het water, groene pleinen en boulevards aan het water. Europacity vertegenwoordigt een stedelijke houding ten opzichte van leven - met uitzonderlijke kantoren om te werken. Met HumboldtHafenEins ondersteunen we deze visie en het gebied. Ga naar de website voor meer informatie over Europacity.