Las Palmas

Van slooppand naar stadsicoon

Las Palmas

Na jarenlange leegstand was het oude Las Palmas rijp voor de sloop. Zonde, vooral gezien de geschiedenis van het bouwwerk en het ontwerp dat gerust als architectonisch erfgoed gezien kon worden. OVG Real Estate kon de kans niet laten lopen om zo’n complex te herontwikkelen.

Opvallend ontwerp

Las Palmas werd in 1953 opgezet als werkplaatsengebouw van de Holland-Amerikalijn. Het is ontworpen door Van den Broek & Bakema architecten en is een opvallend ontwerp in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Nadat het jaren lang verschillende functies had, kwam uiteindelijk toch het verval. Meerdere reddingsplannen werden uitgedacht om het gebouw te redden, maar geen bleek financieel realiseerbaar en de dagen van het gebouw leken geteld...

Verdubbeling

OVG Real Estate trok zich het lot aan van Las Palmas en ontwikkelde een businessmodel. Daarmee zou niet alleen het oude pakhuis worden gered, maar het zou een glansrijk tweede leven krijgen. Een unieke mix van culturele en commerciële instellingen bij elkaar zorgde voor een financieel gezonde basis waarop het creatieve herontwikkelingsproject uiteindelijk kon worden gerealiseerd.

Een unieke mix van culturele en commerciële instellingen zorgde voor een financieel gezonde basis

Maar het meest bijzondere was niet wat er binnenin het oude Las Palmas gebeurde,maar er bovenop. Met een uniek ontwerp van Benthem Crouwel Architecten wist OVG Real Estate de effectieve ruimte van het pand bijna te verdubbelen. Daarmee werd het al snel de meest gewilde werkplek van Rotterdam. In 2007 werd het hernieuwde Las Palmas geopend door (toenmalig) koningin Beatrix.

HeaderLasPalmas 00

Een diverse mix van bedrijven en organisaties heeft zich er inmiddels gevestigd, waaronder het restaurant van chef-kok Herman den Blijker en het Nederlands Fotomuseum. Omdat dit project bij uitstek de werkwijze en visie symboliseert van OVG Real Estate, mag het dan ook geen verrassing zijn dat zij besloten om zelf intrede in dit revolutionaire pand te doen.

Las Palmas

Segment

Kantoren, herontwikkeling

Gebruikers

o.a. Herman den Blijker, Nederlands Fotomuseum, de Jong Gortemaker Algra, MetrixLab, OVG Real Estate, Kotug, Emakina

Architect

Benthem Crouwel Architecten

Omvang

22.269 m2

Belegger

Amundi Immobilier