The Edge

Wereldvoorbeeld

The Edge

Samenspel van technologie en duurzaamheid

Blik op de toekomst

Niet in Tokio, New York, Delhi, Londen of Parijs, maar in Amsterdam staat ‘s werelds meest duurzame kantoorgebouw: The Edge. Het uitgekiende ontwerp in combinatie met slimme en geavanceerde technologie maakt dat het gebouw een duurzaamheidsscore van 98,36% (BREEAM-NL) heeft. The Edge werpt een nieuw licht op vastgoed in de toekomst: gebouwen die meer energie produceren dan dat ze verbruiken.

Location

ZuidAs, Amsterdam

Partners

PLP Architecture, Deerns, G&S Bouw

Omvang

40.000 m2

Huurders

Deloitte, AKD

Opleverdatum

11 december 2014

Duurzaamheidscertificaten

BREEAM-NL Outstanding

“Dit gebouw verdient zonder twijfel de titel ‘Groenste kantoor ter wereld’” Gavin Dunn, Director BREEAM
Fotogalerij

The Edge in beeld

The Edge heeft letterlijk en figuurlijk alles in zich om gebruikers een aangename werkplek te bieden. Het uitgekiende ontwerp creëert een comfortabele leefomgeving, terwijl het daarnaast gericht is op duurzaamheid en efficiënt energieverbruik.

Highlights

Doordacht
in alle details

Bij de ontwikkeling van het gebouw zijn alle onderdelen onder de loep genomen. Van groot, tot klein. Dat denkwerk heeft uiteindelijk geleid tot een complex dat zijn gelijke niet kent

case edge zon startframe source
Zonnig vooruitzicht

The Edge is zo georiënteerd en vormgegeven dat de kracht van de zon optimaal benut wordt. De glazen façade zorgt ervoor dat men zo lang mogelijk profiteert van het natuurlijke daglicht, zonder dat de warmte van het zon invloed heeft op de binnentemperatuur. De zuidkant van het gebouw is uitgerust met super-efficiënte zonnepanelen, zodat de warmte wordt buitengehouden en de straling wordt opgevangen wanneer deze het sterkste is. Resultaat? Meer dan genoeg energie voor de warmte-koude installatie, alle smartphones en laptops in het gebouw en alle elektrische auto’s die door de werknemers gebruikt worden.

the edge-hightlight2-bg
Betrouwbare bronnen

De verwarming en koeling van The Edge wordt op duurzame wijze geregeld. Hiervoor bevinden zich op 130 meter onder de grond twee grondwaterbronnen: één voor koud en één voor warm water. Deze zogenaamde aquifer thermal energy storage pompt, afhankelijk van het buiten- en binnenklimaat, warm of koud water in of uit het gebouw. De pompen van installatie worden aangedreven met de zelf opgewekte zonne-energie. Slim, want zo maakt The Edge optimaal gebruik van alle duurzame mogelijkheden.

Verlichting voor iedereen

Iedereen in The Edge met een smartphone of tablet kan zelf het licht en het ‘klimaat’ van zijn werkplek regelen met de speciale Philips-app.

De 6.000 energiezuinige LED’s zijn gekoppeld aan een daglicht-, temperatuur-, infrarood- en bewegingssensor. Zo staan ze alleen aan wanneer het nodig is. De LED’s besparen daarnaast energie omdat ze 300 lux aanbieden, in plaats van de standaard 500 lux. Het resultaat: 3,9 watt/m2 verbruik in plaats van de gebruikelijke 8 watt/m2.

telefoon light app startscreen
the edge-hightlight3-2-bg
the edge-hightlight4-1-bg
telefoon food app startscreen
Gezond leven

The Edge is niet alleen goed voor het milieu, het biedt ook een gezond binnenklimaat voor gebruikers. Daar draagt bijvoorbeeld het heat recovery ventilation system aan bij: een intelligent ventilatiesysteem. Daarnaast biedt het gebouw de faciliteiten om op volle werkdagen ’s avonds toch gezond te eten thuis. Via een app en interactief scherm kunnen gebruikers overdag gerechten kiezen die ze ’s avonds op tafel willen zetten. Eetwinkel Bilder & De Clercq zorgt er vervolgens voor dat de benodigde ingrediënten aan het einde van de dag klaar staan om opgehaald te worden.

De voorsprong

Luisteren,
samenwerken
en verbinden

OVG Real Estate heeft niet alleen geluisterd naar de wensen van de klant, maar ook nauw met hen samengewerkt om het beste resultaat te behalen. Deze aanpak, alsmede de samenwerking met vooraanstaande kennis- en expertisepartners als Deloitte en Philips, heeft ervoor gezorgd dat The Edge het perfecte huwelijk is tussen technologie en duurzaamheid. Het resultaat daarvan is – aldus de BREEAM-certificering – outstanding.

Coen van Oostrom, oprichter en CEO van OVG Real Estate: “Deloitte streeft altijd naar het beste en het gebouw dat we voor hen hebben ontwikkeld is hier een duidelijke afspiegeling van. We hebben een team van deskundigen bij elkaar gebracht en hen uitgedaagd om nieuwe innovaties toe te passen om van The Edge een van de meest efficiënte, comfortabele en duurzame gebouwen ter de wereld te maken. Het kantoorgebouw is ontwikkeld samen met én voor Deloitte, de eerste huurder van The Edge. Deze vorm van samenwerking is de reden dat het gebouw zo’n geweldige beoordeling heeft gekregen.”

“Om een duurzame innovatie als deze echt door te kunnen ontwikkelen heb je een partnership voor nodig. Dat kan niet op een traditionele manier”

Kevin Raaijmakers, Marketing Manager Philips
THE EDGE

In het nieuws

The Edge is wereldwijd erkend als de meest duurzame en waarschijnlijk meest intelligent kantoorgebouw ter wereld. Media zoals Spaanse krant El Pais, nieuwszender BBC and internationale websites en tijdschriften zoals Wired en Fast Company hebben The Edge ontdekt. De internationale zakelijke nieuwssite Bloomberg Business besteedde uitgebreid aandacht aan The Edge. In een uitgebreide videoreportage komt het vernieuwende concept van het gebouw uitvoerig aan bod.Cijfers & certificaten

De feiten op een rij

Over een periode van 10 jaar bespaart The Edge 42 miljoen kilogram CO2, vergeleken met een ‘normaal’ kantoorgebouw. Het mag duidelijk zijn: de prestaties van dit gebouw maken indruk. De feiten op een rij van ‘s werelds duurzaamste gebouw.

The Edge heeft de volgende certificaten behaald