Timberland

Duurzame bedrijfsvoering in de praktijk

Timberland

In Almelo staat sinds 2012 een opvallend distributiecentrum, dat van Timberland Europe. Dit gebouw ligt op het XL Businesspark Twente. Dankzij een succesvolle samenwerking tussen OVG Real Estate, Systabo en Timberland Europe BV is het mogelijk geweest om de ontwikkeling van het casco én de volledige inrichting in minder dan een jaar af te ronden.

Strategische ligging

Timberland koos voor de locatie in Almelo omdat strategisch ligt en een groots bereik heeft via weg, spoor en… water. Dat was voor het bedrijf een vereiste aangezien het nieuwe distributiecentrum hét knooppunt is voor transporten binnen Europa en naar het Midden-Oosten en Afrika. De outdoor-producten van Timberland kunnen per energievriendelijke boot zo van en naar Almelo worden getransporteerd. Op deze manier brengt het bedrijf zijn missie transport te verduurzamen in praktijk.

In het gebouw zijn een groot aantal recyclebare materialen verwerkt

Groene huisvesting

OVG Real Estate hielp Timberland om een ander cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering ‘groen’ te maken: de huisvesting. Het ontwikkelde gebouw is onderscheiden met een BREEAM-NL Good-certificering. Die heeft het gebouw onder andere te danken aan centraal georganiseerde- en duurzame energie inkoop, afvalstoffenmanagement en slim gebruik van grijs water voor onder meer toiletten.

Ook aan de omgeving is gedacht: bij de inrichting van het groene buitenterrein is rekening gehouden met de habitat van planten en dieren. Zo zijn er faciliteiten aangebracht waar vleermuizen en zwaluwen zich kunnen nestelen.

Johan de Vries Architecten ontwierp het distributiecentrum waarbij aan de buitenkant vooral de gekleurde gevelpanelen in het oog springen. Toch is ook bij het ontwerp duurzaamheid de leidraad geweest. In het gebouw zijn een groot aantal recyclebare materialen verwerkt, zoals puingranulaat onder betonvloeren en glaswolisolatie in de wanden. Zelfs het bouwproces was erop gericht om de CO2 uitstoot tot een minimum te beperken: door prefabricage van de hoofdstaalconstructie in de nabijheid van de bouwlocatie werden transportafstanden namelijk aanzienlijk verkort.

Timberland

Locatie

Darwin 8, Almelo

Opleverdatum

30 maart 2012

Functie

distributiecentrum

Architect

Johan de Vries Architecten

Omvang

29.260 m2

Gebruiker

Timberland

Energielabel

BREAAM-NL Good