Triodos Bank

Bijzonder kantoor voegt zich naar de natuur

Triodos Bank

Bijzonder natuurgebied verdient een bijzonder gebouw

Introductie

OVG Real Estate heeft een nieuw kantoor ontwikkeld voor Triodos Bank. Het is gelegen op het lommerrijke landgoed De Reehorst, naast station Driebergen-Zeist. Dit bijzondere natuurgebied verdient een net zo bijzonder gebouw. Bij de bouw is dan ook op alle mogelijke manieren rekening gehouden met de omgeving. Het gebouw is energieneutraal en gecreëerd met duurzame materialen. Het is bovendien geheel te demonteren en kan in de toekomst desgewenst op een andere plek opnieuw worden opgebouwd. Natuur, cultuur en economie zijn met elkaar in evenwicht – het leidend principe van het landgoed, dat aansluit bij waar Triodos Bank voor staat. De komst van het nieuwe kantoor geeft tevens een nieuwe impuls aan De Reehorst.

Locatie

Landgoed De Reehorst, Driebergen

Partners

Triodos Bank, RAU Architecten, Ex Interiors, Arcadis, JP van Eesteren

Omvang

12.994 m2

Huurder

Triodos Bank

Verwachte opleverdatum

Q2 2019

Duurzaamheidscertificaten

BREEAM-NL Outstanding Ontwerpcertificaat

Kenmerken

De natuur speelt de hoofdrol

Het bijzondere kantoor is in nauwe samenwerking met Triodos Bank tot stand gekomen. Een gespecialiseerd team heeft met veel inzet en enthousiasme aan het project gewerkt. Jaren van voorbereiding en planning gingen vooraf aan de dag waarop de eerste schop de grond in ging. In de ontwerpfase werd uitvoerig onderzoek gedaan naar de ecologie, cultuurhistorie en archeologie in de omgeving. Bomen, bodem en water; belangrijke elementen om rekening mee te houden. Zo ontstond een kantoor dat natuurlijk oogt en zich bescheiden opstelt: de natuur speelt de hoofdrol.

Triodos Bank 03 Img Left
Buiten wordt binnen

Het gebouw dringt zich niet op, maar voegt zich naar het landgoed. Deze filosofie is tot in detail doorgevoerd. Het kantoor is grotendeels uit hout opgetrokken. De drie constructieve kernen bestaan zelfs volledig uit hout, wat dit gebouw uniek maakt. Houten spanten rondom deze kern geven een gevoel van openheid.

Triodos Bank 04 Img Full Width
Triodos Bank 05 Img Left

De gevel is volledig van glas, wat veel daglicht meebrengt en de connectie met de natuur versterkt. Een speciale glassoort en de overstekken zorgen voor een aangename binnentemperatuur. Buiten en binnen lopen in elkaar over, waardoor de gebruikers van het pand zich verbonden voelen met de natuur om het gebouw heen.

Speciaal lichtplan voor vogels en vleermuizen

Het ontwerp bestaat uit drie torens die in hoogte variëren, van drie tot zes verdiepingen. De hoogte van het kantoor is beperkt tot maximaal 25 meter, zodat het niet boven de boomtoppen uitsteekt. Er is zelfs rekening gehouden met de vliegroutes van de vleermuizen. Een speciaal lichtplan zorgt ervoor dat vogels en vleermuizen niet gedesoriënteerd raken in de schemering en de nacht. Zo gaat het bouwwerk naadloos op in de omgeving. Ook tijdens de bouw is er alles aan gedaan om de natuur niet in de weg te zitten. Het was verboden om te boren en te slijpen. En materialen zijn zoveel mogelijk vooraf gefabriceerd, om de werkzaamheden ter plekke tot een minimum te beperken.

Triodos Bank 06 Img Full Width
Toekomst

Natuurlijke airco en meubels van hergebruikt hout

Het vernieuwende kantoor van Triodos is klaar voor de toekomst. De installatie van een Warmte Koude Opslag zorgt ervoor dat het gebouw warm blijft in de winter en afkoelt in de zomer. Een efficiënte, energiebesparende methode: in de zomer wordt grondwater gebruikt om het gebouw te koelen. Opgewarmd water wordt opgeslagen in de bodem, en dient in de winter om de ruimtes te verwarmen. Zonnepanelen op het dak van de parkeerplaats leveren energie voor het gebouw en het opladen van elektrische auto’s. Zodoende is het nieuwe kantoor van Triodos Bank energieneutraal. Voor de inrichting van het gebouw is hout hergebruikt dat afkomstig is van landgoed De Reehorst, en van de nabijgelegen Utrechtse Heuvelrug.

Triodos Bank 07 Img
Het gebouw heet bezoekers welkom

Het multifunctionele Triodos gebouw heeft een uitnodigend karakter, en is veel meer dan een kantoor. De begane grond is deels toegankelijk voor het publiek, met een grote ontvangstruimte, een restaurant en een vergadercentrum. In de kelder onder de begane grond bevinden zich douches voor sportieve werknemers en de fietsenstalling. Hier zijn ook de opslagruimtes en de technische installaties ondergebracht. In de overige delen van het gebouw zijn de werkplekken voor de medewerkers van Triodos Bank te vinden.

Triodos Bank 08 Img
Achter de schermen

Het bouwproces in beeld