De Rotterdam van OMA/Rem Koolhaas opgeleverd

Verticale stad

De Rotterdam van OMA/Rem Koolhaas opgeleverd

Het grootste multifunctionele gebouw van Nederland is opgeleverd. OVG Projectontwikkeling en ontwikkelaars MAB Development hebben, nog geen 4 jaar na de start van de bouw, De Rotterdam overgedragen aan de toekomstige gebruikers. Na een periode van afbouwen en inrichten zullen vanaf begin 2014 bewoners hun intrek nemen in deze verticale stad, een ontwerp van OMA.De Rotterdam, in totaal 160.000 m2 op het oppervlak van slechts één voetbalveld, is een gebouw van superlatieven. Wanneer naar verwachting in het najaar van 2014, het volledige gebouw is bewoond, inmiddels is zo’n 85% verhuurd of verkocht, betekent dit een verdubbeling van het totaal aantal mensen op de Wilhelminapier. Gemiddeld zullen er dagelijks zo’n 5.000 mensen in het gebouw verblijven. Daarmee wordt het, naast het dichtst bebouwde stuk grond ook het dichtst bevolkte stukje Nederland.

‘De Rotterdam’ wordt met 60.000 m2 kantoor, zo’n 1.500 m2 horeca, een viersterren lifestyle-hotel met congres-/eventruimten en 280 kamers, leisure voorzieningen, een parkeergarage met plaats voor zo'n 670 auto’s en 240 woningen een verticale stad op de Wilhelminapier.
Het gebouw aan de voet van de Erasmusbrug is nu al een niet te missen onderdeel van de skyline van Rotterdam.

Nieuw icoon in centrum van Rotterdam

In bijzijn van wethouder Karakus, Coen van Oostrom,Jos Melchers van MAB van OVG, OMA architecten Ellen van Loon, Reinier de Graaf en Rem Koolhaas en vertegenwoordigers van media uit de hele wereld als El País, Frankfurter Allgemeine Zeitung en The Daily Telegraph werd deze volgende stap in het tot leven komen van de verticale stad gevierd.
Hamit Karakus, Wethouder Wonen, Stedelijke Economie, Vastgoed en Ruimtelijke Ordening en projectwethouder Zuid: ‘De Rotterdam is een geweldig gebouw waarmee onze stad zich nog steviger op de kaart zet als architectuurstad. Dit is een icoon voor onze stad. Daarnaast versterkt het ook de verbinding met het stadscentrum. Een ontwikkeling die is ingezet met de bouw van de Erasmusbrug en de Kop van Zuid. De Rotterdam trekt mensen letterlijk over de brug naar het zuidelijk stadsdeel.’

Transparante schoonheid

De hand van OMA/Rem Koolhaas is tot in de details zichtbaar. Bijvoorbeeld in de 8,5 meter hoge, lichte centrale hal over de hele breedte van het gebouw met travertin wandbekleding en natuurstenen vloer, een imposant atrium, messing wandbekleding in de lifthallen en de receptiebalie. De Rotterdam bestaat uit een voetstuk van 6 verdiepingen tot zo’n 30 meter hoogte. Daar bovenop 3 transparante torens die op zo’n 7 meter afstand van elkaar staan. De glazen gevel van het gebouw zorgt voor ramen van vloer tot plafond op alle verdiepingen waardoor het gebouw zich opent naar haar omgeving.

Volgens planning

Het grootste gebouw in aanbouw in Europa is hiermee volgens planning en binnen budget in 4 jaar tijd gebouwd. Mischa Molsbergen, Projectddirecteur De Rotterdam C.V.: ‘Dit is echt een on-Nederlandse, unieke prestatie die mede te danken is aan de professionaliteit en trots van alle partijen die betrokken zijn geweest bij de realisatie van dit project. Behalve dat De Rotterdam een prachtig nieuw icoon van de stad is geldt voor alles aan dit gebouw de overtreffende trap. Om zomaar wat cijfers te noemen: een gebouw met ruim 7.500 ruimtes, gebaseerd op zo’n 40.000 bouwtekeningen en met dagelijks soms wel 800 werklieden tegelijk op de werkvloer. Als ontwikkelaars dragen we dan ook met trots dit gebouw over aan de stad en de nieuwe gebruikers en hebben alle vertrouwen in het succesvol functioneren van deze verticale stad.’

Onlangs is er met Smallegange, een in het maritiem- en transportrecht gespecialiseerd advocatenkantoor en aannemingsbedrijf Strabag, een huurovereenkomst getekend voor de huur van kantoorruimte in de Oost Toren.

Betrokken partijen

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam C.V., een joint venture van OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam en MAB Development uit Den Haag. Het ontwerp van De Rotterdam is van OMA.
FGH Bank is financier van dit project en in totaal zijn er 7 verschillende aannemers betrokken geweest bij de realisatie van De Rotterdam: Züblin Nederland (bouwkundig), Roodenburgh Installatie Bedrijf (installaties), TGM en Scheldebouw (gevel), Kone (liften), Eneco (warmte/koude installatie) en SBB (afbouw hotel).

derotterdam-tile-02