OVG & G&S verkopen hoofdkantoor ING aan LCN Capital Partners

OVG & G&S verkopen hoofdkantoor ING aan LCN Capital Partners

OVG Real Estate, G&S Vastgoed en het Amerikaanse LCN Capital Partners zullen samen het nieuwe hoofdkantoor van ING aan Frankemaheerd in Amsterdam Zuidoost ontwikkelen en realiseren. LCN wordt eigenaar van het nieuwe kantoor, waarvan de ontwikkeling op dit moment plaatsvindt. Naar verwachting zal ING het complex, dat circa 36.000m2 groot is en over 400 parkeerplaatsen beschikt, medio 2019 in gebruik nemen. De bank heeft daartoe een langjarig huurcontract afgesloten met LCN. 

Het toekomstige hoofdkantoor van ING wordt gerealiseerd in een campusstijl. De voormalige gebouwen – die inmiddels vrijwel geheel zijn gesloopt - worden vervangen door een energiezuinig, toekomstbestendig en intelligent kantoorgebouw voorzien van high-tech oplossingen en toepassingen ontwikkeld door OVG en G&S. Het architectonisch plan is door Benthem Crouwel Architects uitgewerkt. LCN verkrijgt het pand op basis van een 15 jaar huurovereenkomst met ING. De financiering wordt verstrekt door ING Real Estate Finance door middel van een Groenfinanciering. Over de omvang van de investering zijn geen nadere mededelingen gedaan.

OVG en G&S: “Het is fantastisch dat dit enorme project dat nog volop in ontwikkeling is voor de huisvesting van een wereldwijd impactvolle speler als ING, nu al een nieuwe eigenaar heeft. In de ontwikkeling worden de wensen van de nieuwe gebruikers geïntegreerd met slimme en duurzame technologie zodat hier straks een gebouw staat waarin een gezonde omgeving wordt geboden voor de gebruikers en dat klaar is voor extreem lang en duurzaam gebruik. Dit project is een voorbeeld van hoe wij de vastgoedmarkt willen veranderen als voorlopers in het creëren van gezonde werkplekken.”

LCN Capital Partners: “Wij onderscheiden ons in build-to-suit transacties door een vroegtijdige en actieve betrokkenheid in het ontwikkelproces. We zijn trots op de relaties die wij onderhouden met onze klanthuurders en de ontwikkelaars waarmee wij werken. ING, een wereldwijd actieve bank, wordt gediend met de uitgebreide kennis en ontwikkelingsexpertise van OVG en G&S. Van belang is dat het langjarige commitment wat door ING gegeven wordt aan dit nieuwe A-klasse kantoor de lange termijn beleggingsstrategie van LCN European Fund II onderschrijft en daarmee voldoet aan de verwachtingen van onze beleggingspartners, zijnde pensioenfondsen en verzekeraars. “

Het nieuwe ING-hoofdkantoor wordt naar verwachting in de tweede helft van 2019 in gebruik genomen door de medewerkers van ING en is gelegen aan de Frankemaheerd in Amsterdam Zuidoost. Nadat dit project is afgerond en ING het nieuwe kantoor heeft betrokken starten OVG en G&S met de transformatie van het huidige circa 52.000 m2 grote ING-kantoor tot woningen in Amsterdamse Poort. De uitvoering van het totaalplan zal in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam worden gedaan zodat de bebouwing en het omliggende openbare gebied een coherente uitstraling verkrijgen.

OVG en G&S worden bij de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van ING geadviseerd door Nauta Dutilh en PWC. LCN Capital Partners wordt geadviseerd door Arendt & Medernach Luxemburg, Houthoff Buruma, KPMG en vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield en Savills.