OVG Real Estate bouwt een monumentale modulaire hout-hybride constructie nabij treinstation Südkreuz in Berlijn

OVG Real Estate bouwt een monumentale modulaire hout-hybride constructie nabij treinstation Südkreuz in Berlijn

Op een terrein van 10.000 m2 aan treinstation Berlin Südkreuz is OVG Real Estate begonnen met zijn meest recente bouwproject bestaande uit nieuwe kantoorgebouwen voor de Duitse hoofdstad. 

Deze nieuwe kantoorcombinatie wordt gebouwd met behulp van een hout-hybride constructie. De gebouwen zijn ontworpen door Tchoban Voss Architekten en bestaan uit een blok met een atrium en een losstaand gebouw, die samen als het ware het frame van een nieuw stadsplein vormen. Het atriumgebouw biedt in totaal 22.000 m2 aan verhuurbare ruimte, het losstaande gebouw 8.000 m2. De begane grond is gereserveerd voor gastronomisch en commercieel gebruik en draagt daarmee bij aan een verdere revitalisering van het stedelijk gebied. De bouw zal in januari 2018 van start gaan en naar verwachting in het vierde kwartaal van 2019 worden afgerond.

Martin Rodeck, algemeen directeur van OVG Real Estate in Duitsland: “De Südkreuz-locatie is zich aan het ontwikkelen tot een A-locatie voor kantoorgebouwen vanwege de optimale treinverbindingen en goede aansluiting op de randweg rondom de stad. Het ligt dus niet alleen aan de huidige situatie op de Berlijnse kantorenmarkt dat er in deze vroege fase als zo’n extreem grote vraag naar deze ruimtes is. De komende jaren verrijst hier een bedrijvencentrum dat zich kan meten met iedere andere locatie in het stadscentrum.”

Met de bouw van deze moderne, toekomstgerichte gebouwen onderstreept OVG Real Estate zijn streven naar duurzaamheid en welzijn. De natuurlijke bouwmaterialen zijn volledig recyclebaar volgens het “cradle-to-cradle-principe”, en het gebruik van beton wordt tot een minimum beperkt. Blokverwarming zorgt voor een efficiënte verwarming. Daarnaast worden er talrijke e-mobility parkeerplaatsen aangelegd. Het pre-certificaat Platinum van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) is al bevestigd, en het WELL Gold-certificaat is in aanvraag.

Dragende pilaren en balken van zichtbaar hout dragen bij aan de hoge belevingswaarde. Een intelligente technologische gebouweninfrastructuur zet een nieuwe norm. De ontwikkeling leidt weg van het typische kantoor met bureaus en richting een open werkruimte. Grote open kantoren bieden ruimte aan een betere communicatie en aan 'retraiteruimtes' waar intensief gewerkt kan worden, aan vergaderzalen en aan speciale zones voor informele ontmoetingen, zoals lounges en koffiehoeken.

Er staan huurkantoren vanaf 400 m2 gepland voor huurovereenkomsten met meerdere huurders. Huurcontracten met één huurder behoren echter ook tot de mogelijkheid.

Martin Rodeck over de innovatieve hout-hybride constructie: “Hout biedt als bouwmateriaal aanzienlijke voordelen wat betreft een gezonde werkomgeving, de CO2-uitstoot van het gebouw en een efficiënt gebruik. De constructietijd is korter en de huurprijs van de kantoorruimtes met technologische apparatuur van OVG zijn lager dan bij andere projecten, die op een locatie met vergelijkbare handige verkeersverbindingen staan. De houten architectuur biedt ook een esthetische voordeel voor het stationsplein.“

Sudkreuz De Berlin Render Exterior 2017 2