Avery Dennison

Groot aantal functies onder één dak

Avery Dennison

Het vijf verdiepingen tellende hoofdkantoor van Avery Dennison herbergt verschillende functies: kantoren, laboratoria en een interactieve showroom waar het bedrijf zijn nieuwste innovaties toont aan bezoekers. In samenwerking met architectenbureau Paul de Ruiter zorgde OVG Real Estate voor een opvallend en duurzaam ontwerp.

Ruimtelijk verbonden

Avery Dennison, dat onder meer etiketten en folies ontwikkelt, heeft het hoofdkantoor van de Materials Group Europe en het R&D centre gevestigd in het Leiden Bio Science Park, een research-park met internationale bekendheid. Het Bio Science Park ligt langs de A44 met Schiphol, Leiden, Den Haag en Amsterdam binnen handbereik.

Het gebouw biedt plaats aan ca. 450 medewerkers. De flexibele en multifunctionele werkvloeren zijn visueel en ruimtelijk met elkaar verbonden, waardoor samenwerking en interactie tussen de werknemers wordt gestimuleerd. De kantoren en laboratoria liggen rondom een centraal atrium, zodat elke werkplek ruimschoots wordt voorzien van daglicht en uitzicht op de omgeving.

Het atrium fungeert als het hart van het gebouw voor zowel medewerkers als bezoekers. Hier bevindt zich dan ook het customer experience centre; een interactieve showroom waar de nieuwste innovaties, technologieën en producten van Avery Dennison kunnen worden ervaren.

Groene innovatie

Het gebouw is voorzien van mossedum op het dak en een groen gevelscherm met ingebouwd irrigatiesysteem waarmee de installatie op het dak aan het zicht wordt onttrokken. Deze innovatie is door OVG Real Estate speciaal ontwikkeld voor dit gebouw.

Naast de energiezuinige verlichting met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie is ongeveer de helft van de glazen gevel voorzien van een etsing waarmee zonlicht wordt tegengehouden. Hierdoor hoeft het gebouw minder te worden gekoeld en dat levert weer een positieve bijdrage aan het energieverbruik.

Het gebouw is BREEAM NL Very Good Bespoke gecertificeerd. De toevoeging van Bespoke houdt in dat de certificering voor dit project maatwerk is als gevolg van het feit dat OVG Real Estate laboratoria ontwikkelt.

Niet alleen aan de binnenkant van het gebouw vindt onderzoek plaats, ook aan de buitenkant: de detaillering van de gevel is namelijk ontworpen op materiaal van Avery Dennison zelf. Daardoor is de gevel een onderdeel van de research en development-afdeling. De stickers en gevelfolies die Avery Dennison ontwikkelt, kunnen zo gelijk worden getest.

Avery Dennison

Locatie

Willem Einthovenstraat 11, Oegstgeest

Opleverdatum

mei 2014

Functie

kantoor, Research en Development Centre

Architect

Architectenbureau Paul de Ruiter

Omvang

13.651 m2

Gebruikers

Avery Dennison

Energielabel

BREAAM Very Good Bespoke