Rabobank Fellenoord

Welkome vernieuwing

Rabobank Fellenoord

Moderne werkplek in het hart van Eindhoven

Grondige metamorfose

Met het herontwikkelen van het Rabobank-kantoor in Eindhoven krijgt de stad er een moderne werkplek bij. Een kantoor dat aansluit bij de wensen van het ‘nieuwe werken’ en waar medewerkers geen vaste werkplek meer hebben.

Maar dat niet alleen. Het project geeft ook een nieuwe impuls aan de centraal gelegen wijk Fellenoord. Behalve het gebouw is namelijk ook de directe omgeving onderdeel van het project. Zo komt het complex te midden van een groene campus te liggen en krijgt het deels een publieke functie.

Vanaf 2017 is Fellenoord niet meer een vergeten plek in de stad, maar een deel van Eindhoven waar je graag verblijft – geheel in overeenstemming met de stedenbouwkundige visie van de stad.

Locatie

Fellenoord, Eindhoven

Partners

UNStudio, Boele & van Eesteren

Omvang

65.000 m2

Huurders

Rabobank Nederland

Opleverdatum

2016

Duurzaamheidscertificaten

BREEAM-NL Excellent

Segment

kantoren

Parkeerplekken

544

webcam

Bekijk hier

Fotogalerij

Fellenoord in beeld

Doordacht bouwproces

Snel, slim en
minimale overlast

Het nieuwe Rabobank Fellenoord wordt ontwikkeld met respect voor de omgeving. Dat geldt voor het ontwerp, maar ook voor het bouwproces. Vanaf het eerste moment zijn bewoners intensief betrokken bij het proces om hen te informeren en eventuele zorgen op voorhand weg te nemen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat er geen enkel bezwaarschrift is ingediend – een unicum bij een dergelijk project.

Demontage

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, koos OVG Real Estate ervoor om het oude kantoor niet te slopen, maar te laten demonteren. In het nieuwe pand worden de vrijgekomen materialen vervolgens voor 95 procent weer hergebruikt. Denk daarbij aan het hout, aluminium en glas. Zelfs delen van het betongranulaat worden verwerkt om het opnieuw te kunnen storten.

Graafmachine 01
Graafmachine 02
rabobank fellenoord-fundering-1

95% van de materialen wordt na de sloop opnieuw gebruikt in het nieuwe gebouw

rabobank fellenoord-fundering-2
Gegoten fundering

Voor de fundering zijn technieken gebruikt die zo min mogelijk hinder veroorzaken voor de omgeving: samen met bouwmaatschappij Boele & van Eesteren is een methode gekozen waarbij de fundering in de grond wordt gegoten. Geen gedreun van heimachines dus.

hoogste-punt-rabo-2
Compleet gebouwd in 3D

Elk onderdeel is vooraf volledig in 3D uitgewerkt. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld gevels, wanden en deuren te prefabriceren. Groot voordeel daarvan is dat het gebouw op locatie als een gigantisch bouwpakket in elkaar gezet kan worden. Deze bouwwijze is sneller en milieuvriendelijker dan conventionele methodes. Bovendien draagt ook dit bij aan minimale overlast voor omwonenden.

Het doordachte proces heeft ervoor gezorgd dat de bouw zeer voorspoedig verloopt en enkele maanden voorligt op schema. Het hoogste punt is in mei 2016 bereikt.

hoogste-punt-rabo-1
Multifunctioneel gebouw

Klaar voor
de toekomst

UNStudio, met aan het hoofd architect Ben van Berkel, is verantwoordelijk voor het design van het nieuwe kantoor. Het uitgangspunt was om een gebouw te ontwerpen dat aan de eisen voldoet van het ‘nieuwe werken’, of – zoals de bank het zelf noemt – Rabobank Unplugged. Daarbij moeten alle medewerkers overal draadloos kunnen werken aangezien ze geen vaste werkplek meer hebben. De ruimtes moeten bovendien tegemoet komen aan uiteenlopende behoeftes van de gebruikers, zoals overleggen, brainstormen en geconcentreerd werken.

Het gebouw is ontworpen met het oog op de toekomst

Het gebouw is ontworpen met het oog op de toekomst en is geschikt gemaakt door gebruik van verschillende huurders. Dat blijkt onder meer uit de twee volwaardige entrees van het gebouw waardoor er feitelijk geen ‘achterkant’ is. Ook het perceel waarop het complex staat, biedt ruimte om in de toekomst andere bedrijven te huisvesten.

Het exterieur bestaat uit drie verspringende bouwlagen. Dat heeft niet alleen een speels effect, maar zorgt ook dat de visuele hoogte wordt gereduceerd. Op die manier past het in een omgeving van andere grote gebouwen terwijl het complex zelf toegankelijk en transparant blijft.

Omgeving

De groene campus rond het gebouw verbindt verschillende vormen van verkeer met elkaar: auto’s, fietsers, voetgangers, werknemers en gasten.

Ontwerp

Het volume van het gebouw lijkt opgebouwd te zijn uit slechts drie vloeren door de sterke horizontale geleding van het volume. Daarmee wordt de hoogte in visueel opzicht gereduceerd.

Met de herontwikkeling van Rabobank Fellenoord bewijst OVG Real Estate bovendien dat het zich zeer bewust is van de maatschappelijke betekenis die haar projecten hebben: het project is duurzaam tot in alle details en voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen (BREEAM-NL Excellent).