UPC

Groen maatpak

UPC

In Leeuwarden, aan de Reviusstraat, staat sinds 2011 het ‘groene maatpak’ van UPC. Dit bijzondere gebouw is ontwikkeld door JOIN, een joint-venture van OVG Real Estate en Triodos Bank. Architect Paul de Ruiter was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Medewerkers centraal

De bijnaam – ‘het groene maatpak’ – heeft het gebouw niet voor niets gekregen. Om het gebouw voor UPC perfect passend te maken is het ontwerp binnen begonnen, met de kleinste, maar meest essentiële maten, namelijk die van de individuele werkplekken. Van binnenuit is naar buiten gewerkt en werd het gebouw voorzien van een elegant wit jasje.

Aangezien de voorliefde van zowel JOIN, UPC als Paul de Ruiter ligt bij duurzaam bouwen, is ook het maatpak van UPC vanzelfsprekend groen. Groen kenmerkt niet alleen associaties met duurzaamheid, maar ook met comfort en ruimte. Die betekenis was de inspiratiebron voor twee groene atria die als longen van het kantoor fungeren, en waar omheen alle functionaliteiten zijn gemodelleerd. Rondom deze longen bevinden zich de concentratie- en ontspanningsplekken die aan de UPC medewerkers licht, lucht en ruimte bieden.

Het UPC-kantoor gebruikt het water uit de ligt aan de Harlingertrekvaart voor de koeling van het gebouw

Toekomstbestendig

De maatpak benadering doet niet af aan de flexibiliteit van het gebouw. De plattegronden zijn zodanig ontworpen dat het gebouw in de toekomst geheel of gedeeltelijk van functie kan veranderen: het beweegt mee met de organisatie. Ook is de energievoorziening gebaseerd op een toekomstbestendig concept, zoals maar liefst 800 m2 aan zonnecellen.

Het gebouw heeft meer features die bijdragen aan een zo efficiënt mogelijk energieverbruik. Zo is het voorzien van slimme zonwering dat ervoor zorgt dat er voldoende daglicht binnenkomt in het gebouw, terwijl het de warmte van het directe zonlicht blokkeert om temperatuurverandering in het kantoor te voorkomen. Aardwarmte zorgt voor de verwarming en het water uit de vaart zorgt voor de koeling van het gebouw. Dit alles maakt dat het UPC-kantoor is onderscheiden met het BREEAM Excellent-certificaat.

UPC

Locatie

Reviusstraat 2, Leeuwarden

Opleveringsdatum

20 oktober 2011

Functie

kantoorpand/callcenter

Architect

Paul de Ruiter Architecten

Omvang

7.812 m2

Gebruiker

UPC

Energielabel

BREEAM Excellent