Sustainability

Mooi, betaalbaar & verantwoord

Sustainability

Voor OVG Real Estate betekent duurzaamheid dat je zo slim mogelijk met de beschikbare resources omgaat om zo gebouwen te bieden die niet alleen mooi, maar ook betaalbaar, efficiënt, gezond en verantwoord zijn. Duurzaamheid is dan ook een van de drie pijlers die de basis vormt bij alles wat OVG Real Estate doet.

Het duurzaamheidsverhaal van OVG Real Estate begint in 2007. Het was de tijd dat Al Gore de wereld wakker schudde met zijn documentaire An Inconvenient Truth en dat Bill Clinton met ‘zijn’ Clinton Global Initiative (CGI) wereldleiders wilde inspireren om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

“For those of you who still doubt: he is the first person I ever knew who physically showed me a building that proved that this could be a big path to a shared future” Bill Clinton

OVG Real Estate zag al snel in dat er ook in de wereld van vastgoed en project ontwikkeling drastische veranderingen nodig waren: nieuwe ontwikkelmethodes die rekening houden met de toekomstige schaarste van land, grondstoffen, energie, natuur en schone lucht. Alles wat schaars wordt, is uiteindelijk onbetaalbaar. Willen we gebouwen verantwoord en betaalbaar houden voor onze eindgebruikers, dan waren we als industrie niet intelligent bezig.

Groene innovaties

Sinds 2007 is er veel gebeurd. Met een groot aantal duurzame projecten hebben we laten zien de groene motor te zijn in onze sector. Hét bedrijf dat excelleert in duurzaamheid dat de beste groene innovaties vindt voor klanten. De afgelopen jaren hebben we met onze projecten laten zien dat duurzaamheid op veel verschillende manieren ingevuld kan worden, maar dat ze allemaal een waardevolle bijdrage leveren aan een efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Onze mooiste ontdekking is dat duurzaamheid niet duurder hoeft te zijn, omdat gebouwen slimmer worden en zo bijvoorbeeld minder energie verbruiken. Kijk bijvoorbeeld naar het TNT Center. Een blauwdruk voor duurzaam en CO2-neutraal bouwen tegen scherpe prijzen. Of het veel geprezen The Edge, aan de Amsterdamse Zuidas: het duurzaamste gebouw ter wereld (volgens het BREEAM label) .

2 miljard investering

In 2007 beloofde OVG Real Estate, binnen het CGI, om over een periode van vijf jaar 1 miljard euro te investeren in duurzame vastgoedontwikkeling. Wij namen deze belofte uiterst serieus en hebben duurzaamheid verankerd in onze werkwijze. Om deze reden werd twee jaar eerder dan gepland, in 2010, de doelstelling al behaald.

Eind 2011 hebben wij onze belofte hernieuwd en onszelf verplicht om een tweede miljard te investeren in duurzame (her)ontwikkeling, ook internationaal.

Certificering

Een duurzaam gebouw van OVG Real Estate voldoet aan de onafhankelijke richtlijnen van BREEAM-NL, LEED of DGNB. Met deze certificeringsinstrumenten worden gebouwen beoordeeld op een groot aantal duurzaamheidskenmerken. Bij nieuwe (her)ontwikkeling is voor OVG Real Estate de absolute ondergrens BREEAM Very Good of vergelijkbaar. Zo zijn de gebouwen die OVG Real Estate altijd duurzamer dan wat wet- en regelgeving op dat moment van ons vragen.


BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Het gebouw The Edge kreeg het hoogste niveau Outstanding inclusief het hoogste percentage ooit gegeven voor een kantoorgebouw.


LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijd erkend systeem om de duurzaamheid van gebouwen vast te stellen. Het kijkt naar ruimtelijke ontwikkeling, waterbesparing, energiezuinigheid, materiaalkeuze, binnenmilieu en innovativiteit. Het gebouw TNT werd beoordeeld met het hoogst haalbare: Platinum.


DGNB staat voor Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen en is in Duitsland de gebruikte beoordelingsmethodiek voor duurzaamheid. DGNB bestaat uit ongeveer 50 criteria. De certificering heeft een holistische benadering en neemt de levensloop van het gebouw mee in de waardering. HumboldthafenEins in Berlijn ontving als eerste in 2015 DNGB platinum.

Praktijkvoorbeelden

Duurzaam gebouwd

sustainability-exp-1
The Edge

's Werelds duurzaamste kantoorgebouw

The Edge is een internationaal voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dankzij een unieke design gericht op de baan van de zon, ruim 5.800 m2 aan zonnepanelen en de toepassing van slimme technologie, levert het gebouw meer energie op dan dat het verbruikt. Daarnaast is het ook nog eens gebouwd met bewuste keus van materialen: al het hout is FSC gecertificeerd en 90 procent van de materialen is recyclebaar. The Edge behaalde de hoogste BREEAM-score ooit: Outstanding. Met een score van 98,36% is dit ‘s werelds meest duurzame kantoorpand.

Lees meer

TNT 01
TNT Centre

Eigen energiecentrale

Het hoofdkantoor van TNT is een blauwdruk voor duurzame ontwikkeling en exploitatie. De hoge duurzaamheidscore van LEED Platinum en GreenCalc+ label A heeft het gebouw te danken aan de toepassing van hoogwaardige technologieën. Daarbij springt vooral de eigen, groene energiecentrale in het oog: de ‘Green Machine’. Deze wekt met behulp van onder meer een Warmt en Koude Opslag (WKO) en een bio-warmtekrachtkoppeling (Bio WKK) energie op. Niet alleen voor het TNT Centre zelf, ook voor omliggende gebouwen.

Lees meer

HH1 Thumb SH 00
HumboldtHafenEins

De groenste van Berlijn

In Duitsland ontwikkelde OVG Real Estate het gebouw HumboldtHafenEins, het duurzaamste gebouw van Berlijn. Met de zogenaamde ‘trias ecologica’ als basis werden alle details van het project tegen het licht gehouden om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken: materialen, technologie en energieverbruik. Zo heeft het gebouw een warmtekrachtcentrale en een ventilatiesysteem dat warmte terugwint, welke bijdragen aan efficiënt energieverbruik. Niet voor niets is het gebouw bekroond met de hoogst mogelijke certificering: DNGB Gold.

Lees meer

sustainability-exp-4
Eneco

Lichtend voorbeeld

Eneco heeft als missie om Nederland in 2030 te voorzien van 100 procent duurzame energie. Met zo’n ambitieuze doelstelling moet je natuurlijk zelf een lichtend voorbeeld zijn. OVG Real Estate ontwikkelde een duurzaam gebouw dat aan de buitenkant vooral opvalt door de ‘vegetatiegevel’ die zorgt voor goede isolatie en tegelijkertijd de lucht zuivert. Daarnaast zijn er nog tal van doordachte toepassingen, zoals een ondergrondse warmte-koudeopslag en de eerste suntrackers van Nederland op het dak.

Lees meer

Pijlers