Technology

Duurzamer, maar vooral: intelligenter

Technology

Om gebouwen te ontwikkelen die uitblinken in duurzaamheid en een gezonde omgeving creëren voor gebruikers, is slimme technologie onmisbaar. Wij zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst, met behulp van technologie, nog veel meer mogelijk is om gebouwen nóg intelligenter te maken.

OVG Real Estate heeft met zijn projecten de afgelopen jaren laten zien hoe geavanceerde technologie kan bijdragen aan de duurzaamheid en efficiency van gebouwen. Van de energiecentrale met bio-warmtekrachtkoppeling in het TNT Centre tot de koeling met rivierwater bij De Rotterdam. Maar de technologie binnen onze projecten draagt niet alleen bij tot efficiënt energieverbruik. Innovaties en nieuwe technieken dienen zich in hoog tempo en bijna dagelijks aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de hoeveelheid zuurstof precies af te stellen op het aantal aanwezige werknemers. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waarin gebruikers op een gezonde manier optimaal kunnen presteren.

Het door OVG Real Estate ontwikkelde kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas, The Edge, is bij uitstek het voorbeeld dat laat zien welke mogelijkheden technologie ons in de toekomst kan bieden. In dit innovatieve kantoorpand kunnen gebruikers met een app op hun smartphone het licht en klimaat van hun werkplek regelen. Deze data worden vervolgens opgeslagen, zodat ze gemotiveerd kunnen worden om verstandig met energie om te gaan. Dit zorgt tevens voor een enorme kostenreductie.

technology letterbox

Big data

Met de ruim 20.000 sensoren van The Edge is het mogelijk om heel nauwkeurig en real time te zien hoe het gebouw wordt gebruikt. Dat biedt allerlei mogelijkheden om het gebruik en onderhoud efficiënter te maken: ruimtes die niet in gebruik zijn, hoeven bijvoorbeeld maar deels verwarmd te worden. Bovendien heeft de schoonmaker aan het einde van de dag minder ruimtes schoon te maken. Deze data wordt ontvangen via de ‘heathmap’ op zijn tablet en zorgt ook voor lagere servicekosten.

Deze ‘big data’ wordt beheerd en geanalyseerd door de kennispartner van OVG Real Estate, Deloitte. Ze leveren belangrijke inzichten over hoe medewerkers zich bewegen in gebouwen. Die intelligentie kan worden toegepast bij bijvoorbeeld de inrichting van kantoorruimtes of bij het bepalen van het aantal benodigde vierkante meters. Bij The Edge, maar ook bij de toekomstige projecten waar OVG Real Estate aan werkt.


Praktijkvoorbeelden

Gebouwen die zelf denken

Fellenoord
Fellenoord

Moderne werkplek

Bij de herontwikkeling van het Rabobank-kantoor in de Eindhovense wijk Fellenoord was het uitgangspunt een gebouw te ontwerpen dat aan de eisen voldoet van het ‘nieuwe werken’. Daarbij moeten alle medewerkers overal draadloos kunnen werken omdat ze geen vaste werkplek meer hebben. Om dat mogelijk te maken, is een doordachte technische infrastructuur onmisbaar. OVG Real Estate maakt het mogelijk en herontwikkelt de bestaande bouw tot een moderne werkplek.

Lees meer

HH1 Thumb SH 00
HumboldtHafenEins

Intelligente lampen

Deze nieuwe landmark aan rivier de Spree, in het hart van Berlijn, onderscheidt zich door zijn opmerkelijke ontwerp. Maar het groenste kantoorgebouw van Berlijn valt ook op door het gebruik van geavanceerde technologie die onder meer helpt om het gebouw energie-efficiënt te maken. De lampen die reageren op de hoeveelheid daglicht en automatisch meer of minder licht verspreiden, zijn daarvan een sprekend voorbeeld.

Lees meer

TNT 01
TNT Centre

Eigen energiecentrale

Het hoofdkantoor van TNT is een blauwdruk voor duurzame ontwikkeling en exploitatie. De hoge duurzaamheidscore van LEED Platinum en GreenCalc+ label A heeft het gebouw te danken aan de toepassing van hoogwaardige technologieën. Daarbij springt vooral de eigen, groene energiecentrale in het oog: de ‘Green Machine’. Deze wekt met behulp van onder meer een Warmt en Koude Opslag (WKO) en een bio-warmtekrachtkoppeling (Bio WKK) energie op. Niet alleen voor het TNT Centre zelf, ook voor omliggende gebouwen.

Lees meer

Thumb technolgy TheEdge 01
The Edge

Duurzaam door technologie

Met een BREEAM score van 98,36% is The Edge benoemd tot het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld (volgens BREEAM). Een groot aantal geavanceerde technologieën maakt dat het gebouw met trots deze eretitel kan voeren. Ruim 20.000 slimme sensoren monitoren real time hoe het gebouw wordt gebruikt. Bovendien kunnen alle gebruikers het licht en de temperatuur van hun werkplek individueel regelen via een app op hun smartphone.

Lees meer

Pijlers